Sinds Tinder werd geïntroduceerd in ons leven, en stilaan de standaard ‘ontmoetingsplaats’ van de gemiddelde single is, kunnen we er niet meer onderuit. Vlees keuren is in! Ongegeneerd naar links swipen wanneer het vlees wordt afgekeurd en naar rechts als de filet pur à point is… This has got to be the 21st century.
Maar he, het is oké om af en toe eens extra kritisch te zijn, alleen naar links te swipen en het vlees even te laten voor wat het is. Jij verdient alleen het beste van het beste, toch? Daarom bedacht ik naar aanleiding van The Veggie Challenge van Eva vzw vijf vegetarische “sex on a plate” gerechten. Wedden dat dit home made flatbread met gyros van oesterzwam & frisse fetacrème jouw SUPER LIKE krijgt ?.
Voor 2 personen
Ingrediënten
Voor de gyros
- 1 rode paprika in langwerpige reepjes gesneden
- 1 gele paprika in langwerpige reepjes gesneden
- 1 dikke ui in halve ringen
- 3 volle handen oesterzwammen (1 bakje) uit mekaar gepulkt (met de handen)
- 1el komijn / 1 el curry / 1el paprika poeder / 1el kippenkruiden (nope, hier komt geen kip aan te pas, trust me)
- Ruime hoeveelheid olijfolie
Voor de feta dressing
- 1 blok feta
- Sap van 2 limoenen
Voor het flatbread
- 200g volkorenbloem
- 180g yoghurt (wanna go skinny? Kies dan voor magere natuuryoghurt zonder suiker)
- Snuif zout
Voor de garnituur
- Handje Platte peterselie
- ½ Komkommer
Recept
Feta crème
- Doe ¾ van de feta samen met het limoensap in een food processor (dit kan ook met een staafmixer). Houd het andere deel van de feta opzij voor de afwerking.
- Kruid met peper en zout en blend tot je een smeuïge crème hebt.
Gyros
- Doe de paprika reepjes, en de halve ringen van de ui in een mengkom met de helft van de kruiden en een goede scheut olijfolie (een duim hoog). Meng alles mooi onder mekaar en zet opzij om te laten marineren.
- Doe de gepulkte stukjes oesterzwam in een andere mengkom met de overschot van de kruiden en een goede scheut olijfolie.
- Zet een wokpan op het vuur en laat heet worden. Van zodra de pan heet is mogen de oesterzwammen erin. Wok de oesterzwammen tot ze mooi bruin zijn. Doe er vervolgens het paprika mengsel bij (inclusief de olie). Laat alles goed wokken tot de paprika’s slap en de ui glazig is (10min).
Maak ondertussen het flatbread.
Flatbread
- Meng de ingrediënten met je handen in een mengkom.
- Kip (niet het dier, maar het werkwoord) het deeg uit op je werkblad en kneed tot een bol.
- Verdeel de bol in 2 gelijke delen en druk elk deel plat met je handen tot je een dikke pizza bekomt.
- Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olijfolie. Laat het vuur goed heet worden. Bak elk om beurt de “pizzabodems” langs weerzijde goudbruin in de koekenpan.
Dresseren
Vul je flatbread met gyros en een lepel fetacrème. Vouw dicht (een bakpapiertje helpt om het makkelijker te eten) en werk af me gebrokkelde feta, enkele schijfjes komkommer en peterselie. ENJOY!