Pastinaak kroket met chips van zoete aardappel en pastinaak, geitenkaas, crème van rode biet en pecannoten

Grappig, hoe iedereen zich aan de kassa van de supermarkt probeert te verantwoorden voor z’n bomvolle kar(ren). “Hamsteraar” is anno COVID-19 een waar scheldwoord geworden, een etiket dat niemand graag opgeplakt krijgt. “Ik doe altijd mijn grote boodschappen 1x per week” hoor ik de vrouw achter mij met 10 pakken wc papier en 5 pakken Penne in haar kar zeggen… Of course! “Shit happens” dacht ik even voorheen nog, toen ik naar een lege rayon wc-papier stond te staren. Maar aan die vrouw haar kar te zien… shit happens a lot in her kot, clearly ‘grote boodschappen’.  

Ikzelf stond op dat moment met een nog vollere kar (zo’n platte van bij de Colruyt) aan te schuiven. 500 boze blikken op mij gericht waardoor ik spontaan de drang voel om de winkelmicro te nemen en uit te schreeuwen “Aankopen voor mijn take-away maaltijden jongens, no worries”. Ik laat mijn ‘moment of fame’ echter aan mij voorbij gaan. Buiten de 3 pakken volkorenbloem, 8 brikken linzen en 10 pakken eieren heb ik namelijk geen extra inkopen voor mezelf gedaan, enkel voor de take-away. Het is duidelijk, met ons hamstergedrag lopen we liever niet te koop. Al ben ik dan weer helemaal pro- efficiënt shoppen (lees: 1x per week normale boodschappen doen)! Niemand staat graag ELKE dag in die kilometers lange winkelrij, am I right?

Al is het in dat geval wel interessant om groenten te kopen die lang houdbaar blijven. Champignons zijn bijvoorbeeld al snel even verrimpeld als jij na 2 weken bad liggen #livingthequarantainelife. Zoete aardappel, pastinaak, knolselder, wortel, rode biet… zijn dan weer echte survival groenten. Als het aan hen ligt kan je zelfs nog een weekje langer in je bunker blijven, want ze blijven minstens 2 weken houdbaar. Just saying, voor mocht het leven in quarantaine je beter bevallen dan verwacht 😉

Voor 2 personen

Ingrediënten

Voor de chips van zoete aardappel en pastinaak

 • 200g Kokosvet
 • 1 zoete aardappel
 • 1 pastinaak

Voor de pastinaakkroket

 • 4 pastinaken
 • Bieslook naar eigen smaak
 • Teentje look
 • Half sjalotje
 • 1 ei
 • 3el bloem
 • Paneermeel (bij voorkeur volkoren)

Voor de crème van rode biet

 • 200g gekookte rode biet
 • 1kl komijn

Voor de afwerking

 • 200g geitenkaas
 • 1 hand pecannoten
 • Oma’s veldsla

Recept

Pastinaakkroket

 1. Kook de pastinaak gaar. Let wel dat ze niet volledig plat gekookt zijn. Giet af en laat even afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Doe de pastinaak in een foodprocessor of blender, samen met de look, sjalot en bieslook. Kruid met peper en zout. Blend het geheel met enkele korte draaibewegingen aan de knop. Het geheel moet een kleverige structuur krijgen zoals puree, maar mag geen crème worden.
 3. Draai nu 2 gelijke ballen uit het mengsel en druk deze plat zoals een hamburger. Leg beiden op een bord en zet gedurende 1u in de frigo om op te stijven.

Maak ondertussen de chips zoals hieronder beschreven

Chips van zoete aardappel en pastinaak

 1. Snijd de zoete aardappel en pastinaak met een mandoline in zeer fijne plakjes
 2. Zet een pot of pan met kleine diameter op het vuur en laat hierin het kokosvet smelten. Verwarm het tot een zeer hoge temperatuur. Je ziet dat het vet heet genoeg is wanneer het zacht begint te sissen.
 3. Doe de zoete aardappel in het vet en spatel na een 20tal seconden even om zodat ze langs weerzijde mooi kleuren. Wanneer de schijfjes van vorm veranderen haal je ze uit het vet en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Doe nu hetzelfde met de pastinaakschijfjes.
 4. Houd nadien je pan met vet opzij voor de kroketten.

Vervolg pastinaakkroket

 1. Haal de pastinaakschijven uit de frigo en zet 3 potje klaar met hierin bloem, een geklutst ei, en paneermeel. Haal ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel tot ze volledig bedekt zijn.
 2. Gebruik nu het kokosvet van de chips om je kroket in te bakken. Dit mag aan een lagere temperatuur dan daarnet. Bak de kroket bruin langs weerszijde. Zet het vuur lager en laat de kroket verder warmen.

Maak ondertussen de crème van rode biet

Crème van rode biet

 1. Doe de gekookte rode biet in een blender of foodprocessor met peper, zout en komijn.
 2. Laat de blender draaien tot je een mooie gladde crème hebt.

Afwerking

 1. Neem je borden en leg er een lepel crème op. Trek met je lepel een steep vanuit de bol crème naar de andere kant van je bord.
 2. Leg je kroket op het bord en de chips errond.
 3. Brokkel de geitenkaas over de chips.
 4. Verbrokkel de noten met je handen in grove stukken.
 5. Leg enkele blaadjes veldsla ter decoratie op je bord.
 6. Werk af met een draai van de pepermolen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.