Seitan au vin met geroosterde wortel en aardappel wedges

Sommige mensen gaan volledig uit hun dak bij het kopen van een nieuw paar schoenen, het maken van een zotte wereldreis of het winnen van de Lotto.

I get it, een nieuw paar schoenen is THE SH*T, maar ik… ik word pas echt enthousiast als ik uit mijn comfortzone kan stappen en mezelf kan uitdagen. In de eerste plaats op professioneel vlak, maar ook privé vind ik het GE-WEL-DIG om nieuwe challenges aan te gaan. En daarin laat ik me het liefst omringen door gelijkgestemden, zoals Ilse van Bureau/Cuisine (een creatief werkhuis waarmee ik een vaste partnership heb). Vorige maand deed zij een vlekkeloos tournée minérale’ke, deze maand gaan we samen voor een maand zonder vlees tijdens “the veggie challenge” van EVA vzw. Speciaal voor die gelegenheid ontwikkelde ik 5 veggie receptjes die volledig karnivoorproof zijn. Elke week vuren we er ééntje op jullie af en vandaag mag de “Seitan au vin” de spits afbijten.

Heb je de smaak te pakken, maar laat je collega’s of vrienden liever helpen bij de afwas? Contacteer ons dan zeker eens vrijblijvend voor een kookworkshop in het kader van een teambuilding of groepsactiviteit.

Voor 2 personen

Ingrediënten

Voor de aardappel wedges

  • 2 grote aardappels
  • Provencaalse kruiden
  • Olijfolie

Voor de geroosterde jonge wortel

  • Bosje jonge wortels
  • 150g zure room
  • Granaatappelpitjes van 1 granaatappel
  • 2el pompoenpitjes
  • Tijm

Voor de seitan au vin

  • 2 wortels
  • 1 grote ui
  • Klein bakje champignons
  • Klontje boter of andere vetstof
  • Bouquet garni (2 blaadjes laurier en wat takjes tijm)
  • 300g seitan
  • 350ml rode wijn
  • 1el mosterd
  • 1el confituur (ik gebruik abrikoos)

Recept

Aardappel wedges

Verwarm je oven voor op 220°C

  1. Snijd je aardappel met schil in wedges (dit zijn maan-vormige stukjes) en doe in een mengkom.
  2. Voeg olijfolie, zout en Provençaalse kruiden toe en meng goed onder mekaar zodat de aardappelstukjes mooi bedekt zijn.
  3. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet 15-20min in de voorverwarmde oven.

Geroosterde jonge wortel

  1. Schil de jonge wortel, haal het loof er voor het grootste deel van, maar houd een klein stukje over, en snijd overlangs door midden.
  2. Leg ook op een bakplaat en overgiet met olijfolie. Kruid met peper, zout en wat tijm. Zet gedurende 15min in de voorverwarmde oven bij de wedges.
  3. Schik de wortelen op een mooie schaal en overgiet met zure room, peper, zout en wat tijm. Werk af met granaatappelpitjes en pompoenpitjes.

Seitan au vin

  1. Stoof je ui samen met de wortel aan in een grote kookpot met wat vetstof. Voeg de champignons toe. Kruid met peper en leg je bouquet garni erbij.
  2. Trek de seitan in stukken uit mekaar en bak ze kort aan in een anti-kleefpan. Kruid met peper en blus het geheel met rode wijn van zodra de seitan mooi bruin gekleurd is.
  3. Strooi de bloem over de groenten in de kookpot en giet de seitan en rode wijn erbij. 
  4. Voeg de mosterd en confituur toe en laat het geheel 1,5uur pruttelen op een laag vuur.
  5. Kruid af met wat extra peper en indien nodig wat zout.

Potten op tafel en smullen maar!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.