Pick-nick in eigen tuin

Wie heeft ons in hemelsnaam ooit wijsgemaakt dat je enkel mag dineren aan tafel en liefst met mes en vork? Waarom kunnen we niet gewoon met z’n allen in een badkuip kruipen en daar gezellig onze balletjes in de tomatensaus opsmullen? Al van kinds af groeien we op met regels en richtlijnen. Akkoord, regels moeten er zijn. Zonder regels zou de wereld helemaal doordraaien, en worden we straks allemaal voor onbepaalde tijd opgesloten in ons huis omdat het anders de spuigaten zou uitlopen. Ik mag er niet aan denken!

Maar los daarvan, sommige ‘zo hoort het’ regels mogen best wel eens aan een grondig update onderworpen worden. Zeker nu al onze niet fysieke activiteiten binnen de vier muren van ons huis moeten plaatsvinden mogen we best wat ruimdenkender worden over de plaats van bepaalde fysieke activiteiten (not what you think). Neem nu een pick-nick. Standaard vindt die, volgens de regels, plaats in een park, bos, strand… Maar waarom zou je niet in je eigen tuin, slaapkamer of de badkamer kunnen pick-nick’en?

Afgelopen weekend deed ik, bij gebrek aan andere toegelaten opties, een pick-nick in eigen tuin voor de 25ste verjaardag van mijn zus. Just the two of us, met een heerlijk zonnetje op ons hoofd en een jummie pick-nick voor de neus. Voor mooi weer kan ik helaas niet zorgen, maar voor de receptjes en samenstelling van de pick-nick mand ben je hieronder aan het juiste adres. En bij slecht weer is er nog steeds de living he. Proper toilet binnen een straal van 25meter, CHECK!

De mand

Vorige zomer trakteerde ik mezelf op een pick-nick mand van bol.com met alles erop en eraan (inclusief borden, bestek, plaid…), bij wijze van self-love. Tot op vandaag ben ik nog steeds zeer tevreden over die aankoop, maar je kan ook een pick-nick mand samenstellen met veel goedkopere materialen. Ikzelf ben enorme fan van appelsienkistjes. Wat mij betreft een ideaal alternatief voor een echte pick-nickmand. Heb je geen appelsienkistjes in huis? Ook een wijnkistje of een langwerpige kartonnen doos will do the job! Neem borden en bestek uit je kast en gebruik een plaid of tafelkleed als laken om op te zitten. Sieso, nu je mand is samengesteld kunnen we aan het leukste deel beginnen …. FOOD!

Salade van witte kool, witloof, appel, walnoot en curry-yoghurt dressing

Ingrediënten

Voor 2 personen (in combi met de andere gerechtjes)

  • ¼  witte kool
  • 1 witloof stronkje
  • 1 appel
  • 1 handje walnoten
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1el currypoeder
  • 1el honing
  • 1el appelazijn
  • Peper en zout

Recept

  1. Snijd de appel, witloof en witte kool fijn (de vorm is niet zo belangrijk) en doe samen in een kom.
  2. Meng yoghurt, currypoeder, honing en appelazijn goed onder mekaar tot je een dressing krijgt.
  3. Meng de dressing onder de groenten.  
  4. Doe in een pick-nickproof doosje en werk af met walnoten, peper en zout.

Tortellini met avocadocrème, geitenkaas, koriander en cashew

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 100g tortellini gevuld met wat je lekker vindt (ik gebruikte spinazie-ricotta)
  • 200g zachte geitenkaas
  • Handje cashew noten
  • 1 avocado
  • Sap van 1 limoen
  • Sesamzaad en nigellazaad.
  • 1el sesamolie
  • Optioneel: enkele takjes koriander en chili flakes

Recept

  1. Kook de tortellini volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel met koud water. Zet opzij.
  2. Plet de avocado met een vork of pureestamper tot crème. Kruid met peper en zout en doe het limoensap erbij.
  3. Meng de avocadocrème onder de tortellini.
  4. Doe in een doosje en brokkel er de zachte geitenkaas over.
  5. Werk af met cashew noten, sesam en nigelazaadjes, sesamolie, koriander, chili flakes en peper en zout.

Burrata met rucola en pijnboompitjes en stokbrood

Easy peasy, maar zoooo lekker.

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • Bol burrata (romige mozzarella)
  • Olijfolie
  • Rucola
  • 2 el pijnboompitten
  • Stokbrood

Recept

  1. Leg op de bodem van je doosje een bedje rucola.
  2. Leg hierop de bol burrata
  3. Giet er een scheut olijfolie en de pijnboompitten over en kruid met peper en zout.
  4. Serveer met een stokbroodje van de bakker

Bananenbrood met citroen en kokos

Het receptje van het bananenbrood kunnen jullie onder mijn vorige post terugvinden. Voor de picknick maakte ik een variant zonder blauwe bessen, maar met kokospoeder.

Tomatenmengeling met basilicum, rode ui, balsamico en granaatappelpitjes

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 2 handjes kerstomaten
  • 2 takjes verse basilicum
  • ½ rode ui
  • 1 granaatappel
  • 3 el balsamico azijn

Recept

  1. Snijd de kerstomaatjes door midden en doe in een pick-nick doosje  
  2. Snijd de rode ui in halve ringen en doe bij de tomaten
  3. Snijd de granaatappel door midden en klop er de pitjes met een deegrol uit. Doe ook bij de tomaatjes.
  4. Voeg nu de balsamico, basilicum en peper en zout toe aan de mengeling

Kleurrijke fruitsla

Je kan uiteraard fruit gebruiken dat je graag eet.

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • ¼ ananas
  • 1 bloedappelsien
  • 1 handje blauwe bessen
  • 1 handje frambozen
  • Enkele blaadjes munt

Recept

  1. Snijd ananas en bloedappelsien in stukjes en doe in een doosje
  2. Werk af met blauwe bessen, framboos en muntblaadjes

Extra: rauwe groentjes (bloemkool, radijs, wortel) dipsausjes. Ik kocht een spicy hummus bij Colruyt, maar je kan uiteraard ook zelf een hummus maken en up spicen met een wat sambal, harissa of cayennepeper (niet aan te raden als de kids mee eten).

Drinks: kies een paar toffe limonades uit in de supermarkt of maak je eigen iced tea of limonade. Voor de mama’s en papa’s is een klein flesje bubbels ook een altijd goed idee. Kwestie van het full-time ouderschap in deze periode een beetje te verzachten 😉

Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.