4x Ontbijten met granola

Mijn pot granola is mijn heiligdom! Toen enkele weken geleden iedereen in een kramp schoot tijdens een wandeling door de lege rayon toiletpapier was mijn enige bezorgdheid de lege rayon havermout enkele meters verderop. Geen granola bij het ontbijt is als die ene water behoevende plant in mijn living, triestig.

Hoewel velen granola als ontbijt eten vanuit de low-carb overtuiging is dat bij mij al enkele jaren absoluut niet meer de insteek. In tegendeel, de combo granola en brood is werkelijk ZALIG, the best of both worlds!

Klaar om je standaard granola ontbijt een nieuwe dementie te geven? Hieronder vind je 4 granola ontbijtjes waarvoor je mij zelfs midden in de nacht mag wakker maken. Maar wacht misschien toch liever tot de ochtend, kwestie van mijn walletjes wat te sparen.

De basis van ieder recept : de granola

Voor 1 grote pot

Ingrediënten

  • 200g pompoenpitten
  • 200g zonnebloempitten
  • 200g lijnzaad
  • 400g havermout
  • 3 el olijfolie
  • 2 el kaneel
  • 4el ahornsiroop

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Doe alle ingrediënten in een grote mengkom en roer onder mekaar
  3. Zet de granola in de oven gedurende 35-40min en roer er om de 10min eens door.
  4. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen voor je hem in een vershoudpot doet.

Toast met pindakaas of cottage cheese, appel, kaneel & granola

Ingrediënten

Voor 1 persoon

  • 2 sneden volkorenbrood
  • 1el cottage cheese
  • 1el notenpasta/pindakaas  
  • 1kl kaneel
  • 1 appel
  • Handje granola  

Recept

  1. Toast de sneden brood in een broodrooster
  2. Smeer op de ene toast cottage cheese en op de andere de notenpasta.
  3. Snij de appel in plakjes zoals voor een klassieke appeltaart en beleg beide toasten met appel.
  4. Werk af met een snuifje kaneel en de granola

Chia pudding met rood fruit kokos & granola

Ingrediënten

Voor 1 grote bowl

  • 3 el chiazaadjes
  • 150ml kokosmelk (ik gebruikte de oat kokosmelk van Lima, deze is iets lopender dan de kokosroom uit blik)
  • 1el zure room of yoghurt.
  • 2el agavesiroop
  • 2 aardbeien
  • 3el blauwe bessen
  • 10 tal braambessen
  • 3el granola
  • 1el kokosrasp

Recept

  1. Doe de chiazaadjes en de kokosmelk in een doosje, roer onder mekaar en zet in de frigo gedurende 2u. Haal daarna uit de frigo, roer nog even goed door en giet in een bowl
  2. Schep in het midden de zure room of yoghurt. Schik de aardbeien, blauwe bessen en 5 braambessen errond.
  3. Zet de overige braambessen op het vuur met 1el agavesiroop en laat heel kort warm worden terwijl je de bessen plet met een vork. Doe vervolgens de warme coulis in de bowl.
  4. Werk af met granola, kokosrasp en 1el agavesiroop.

Wentelteefjes van meergranenbrood met banaan en granola

Ingrediënten

Voor 1 persoon

  • 2 sneetjes meergranenbrood
  • 1 ei
  • 100ml magere melk (je kan hier ook yoghurt voor gebruiken indien je geen melk hebt)
  • 1 banaan
  • 2el ahornsiroop
  • Klein handje granola
  • Afwerking: takjes munt

Recept

  1. Zet een antikleefpan op het vuur zonder vetstof OF een gewone pan met wat boter.
  2. Kluts het ei met de melk goed onder mekaar. Wentel de sneetjes brood er 1 voor 1 in en bak in de warme pan langs weerszijden goudbruin.
  3. Haal uit de pan. Overgiet de wentelteefjes met agavesiroop.
  4. Snij de banaan in schijfjes en verdeel over je bord samen met de granola.
  5. Werk af met wat muntblaadjes ter versiering.

Lasagne van ananas met cream cheese vulling en granola

Ingrediënten

Voor 1 persoon

  • ¼ verse ananas
  • 100g roomkaas light (type Philadelphia)
  • 100g slagroom ongezoet
  • Sap van ½ citroen
  • 2el agavesiroop of honing
  • 1 handje granola
  • Afwerking: framboosjes

Recept

  1. Ontdoe de ananas van zijn schil en snijd van het geheel 4 mooie dunne plakken af.
  2. Klop de slagroom stijf met behulp van een mixer (met kloppers, dus geen staafmixer).
  3. Doe de roomkaas, slagroom, citroensap en de agavesiroop bij mekaar en spatel voorzichtig om met behulp van een pottenlikker tot een glad geheel.  
  4. Zet een antikleefpan op het vuur zonder vetstof en leg de plakken ananas erin. Bak gedurende een 5tal minuten goudbruin langs weerszijden.  
  5. Begin aan het bouwen van je lasagne: leg een plakje ananas op het bord met daarop een lepel van je roommengsel. Leg opnieuw een plakje ananas en doe hierop een lepel van het mengsel enzovoort. Eindig met een plakje ananas.
  6. Werk af met de granola on top en een paar frambozen voor de versiering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.