Apero plateau met huisgemaakte muhammara en zoete aardappelspread

Of ik op een random weekavond wel eens een apero’tje durf te doen? ‘ T zal wel zijn, wine not? 😉

Laatst kreeg ik de vraag van een volger of ik elke dag apero doe. Eerlijk is eerlijk, ik vind dat gevoel van in de zetel ploffen net voor de maaltijd met een lekker drankje en hapje echt een ont stressmoment. Dus ja, ik doe heel regelmatig apero, ook tijdens de week. Vaak met heel gezonde hapjes zoals rauwe groenten en zelfgemaakte spreads. Een lekker mocktailtje of wijntje erbij en ik kan aan mijn cosy night beginnen.

En soms mag het al eens wat uitgebreider zijn. Zoals met deze apero plateau met huisgemaakte spreads en ander lekkers.

Jij ook zin in een ontstress momentje? Zeker maken dan!

Tapasplank

Ingrediënten voor 2 als volwaardige maaltijd of voor 4 als apero

Voor de muhammara

  • ½ granaatappel
  • 1 teen look
  • 60 gram cashewnoten of walnoten
  • 150 gram geroosterde paprika uit bokaal
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn 
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de zoete aardappelspread

  • 1 grote zoete aardappel
  • ½ el olijfolie
  • 1 kl ras el hanout
  • 1 tl paprikapoeder

Ter aanvulling van de plateau

  • 4 plakken Mortadella
  • 4 plakken coppa
  • 8 stukjes compte kaas
  • 100g feta in blokjes
  • 2 kleine geitenkaasjes smeerbaar
  • Potje olijven
  • Potje gevulde pepertjes met roomkaas
  • Trosje blauwe druiven
  • 6 zongedroogde tomaten
  • Kerstomaten
  • Rauwe bloemkool roosjes
  • Toastjes
  • Lookbrood
  • Grissini

Recept

Voor de muhammara

  1. Haal de granaatappelpitten uit de granaatappel.
  2. Pel de look, doe hem in een food processor of blender en maal fijn. Voeg de noten toe en maal opnieuw fijn.
  3. Voeg nu alle andere ingrediënten toe aan de blender. Blend kort tot een gladde spread met stukjes noot.  Voeg op het einde de olijfolie toe en kruid af met peper en zout.
  4. Schep de muhammara over in een serveerkom en plaats op de plateau.  

  Voor de zoete aardappelspread

  1. Verwarm de oven voor op 160°C en stop de zoete aardappel met schil gedurende 40min in de oven.
  2. Laat de aardappel afkoelen. Lepel de inhoud van de aardappel uit de schil in een hoge maatbeker en voeg de rest van de ingrediënten toe terwijl je met een staafmixer het geheel glad mixt. Kruid bij met peper en zout.
  3. Schep de spread over in een serveerkom en plaats op de plateau.  

Schik nu de rest van de producten op de plateau en werk af met wat verse rozemarijntakjes.

Geniet van een zorgeloze avond!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.