
Dit gerecht is een experiment in het kader van een persoonlijke studie naar “Het bestaan van the universe”.
Nadat ik dit laatste winters gerecht heb gepost begint het lenteweer voor de komende 3-4 maanden, instant gevolgd door een zonovergoten zomer. Willen we dat afspreken, universe?
Nog een laatste keer genieten van de winter kan ik uiteraard wel alleen maar toejuichen. En hoe kan dat beter dan met een heerlijke ovenverse galette met geroosterde wortel, champignons, tijm, honing en hazelnoot. Ideaal om na een koude winter wandeling in de oven te schuiven. Nog één keertje dan 😉


Ingrediënten
Voor 1 galette
- 6 wortels
- 1 hand champignons
- 1 kant-en-klare bladerdeeg of kruimeldeeg
- 3 eetlepels light roomkaas (type Philadelphia)
- 100g witte bonen uit blik
- 2 eetlepels hazelnoten
- Enkele takjes verse tijm
- ½ eetlepel honing
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel pompoenpitten
- Zeste van ½ citroen
- 1 hand verse bladspinazie
Recept
- Verwarm de oven op 200°C.
- Snijd de wortel in halve schijfjes en de champignons in kwartjes. Besprenkel met wat olijfolie en roer deze goed onder de ingrediënten. Kruid alles met peper en zout en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Schuif in de oven gedurende 15min.
- Haal de groenten uit de oven en verlaag naar 180°C.
- Leg je bladerdeeg open en bestrijk met roomkaas, maar houd 2cm van de buitenrand vrij.
- Beleg de roomkaas met wortel, champignons en de witte bonen.
- Snijd de hazelnoten met een mes door midden en verspreid deze samen met wat verse tijm over de galette. Kruid met peper en zout en besprenkel met honing.
- Plooi nu de buitenste rand van het bladerdeeg met het vrije stukje naar binnen over de groenten.
- Bestrijk de randen van het bladerdeeg met geklutste eidooier en bestrooi met de pompoenpitten.
- Schuif in de oven gedurende 20min.
- Haal de galette uit de oven en werk af met wat verse spinazie en zeste van citroen.