Cocotte tartiflette

De temperatuur is niet van belang, van zodra de zon schijnt hou je me niet meer in bedwang.

Dan knal ik een fleske cava of rode wijn en bel wat vrienden, want die moeten er uiteraard bijzijn.

Als iedereen een sjaal aandoet en mutske opzet, dan zorg ik dat we ons verder kunnen opwarmen aan deze heerlijke tartiflette.

Dit recept is ideaal voor een koude, maar droge lentedag! Je kan ze perfect op voorhand klaarmaken en in de oven schuiven wanneer je bubbel is gearriveerd in de tuin ;-).

Geniet!

Ingrediënten

Voor 4 cocottes

  • 500g aardappels
  • 1 ui
  • 100g gerookte spekblokjes
  • 50 ml witte wijn
  • 200g Reblochon kaas
  • 100 ml lightroom
  • ½ teentje look

 Recept

  1. Verwarm de oven voor op 200° C.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes, dat kan met behulp van een mandoline.
  3. Zet een pot water op het vuur en kook de schijfjes hierin kort, ze mogen nét niet gaar zijn. Giet af en zet langs de kant.
  4. Snipper de ui fijn, doe een klontje boter in een antikleefpan fruit de ui glazig. Voeg de spekblokjes toe en bak het geheel tot het spek bruin begint te worden. Blus met de witte wijn en laat de wijn zo goed als volledig inkoken.
  5. Neem de cocottes erbij en verdeel de helft van het spekmengsel oven de schaaltjes. Leg hierop een laagje aardappels en de helft van de kaas in stukken gesneden. Kruid met peper en zou en leg opnieuw een laag spek, aardappel en kaas zodat alles is opgebruikt.
  6. Meng nu een geperst teentje look met de room en overgiet de kaas hiermee. Kruid opnieuw met peper en zout en schuif in de oven gedurende 25min.
  7. Werk voor het serveren af met wat verse rozemarijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.