Libanees platbrood met labneh, vijgen, kikkererwten en krokante coppa

Hoe graag ik ook kook, van zodra het over het bakken van brood, niet voor niets ‘Pain’ in het Frans, gaat zet ik het liever op een loopje (en niet om de carbs eraf te sporten). Doe mij maar rijzen met een korte –ei, terwijl iemand anders zijn deegbol onder een natte theedoek de hoogte ingaat.

Naar Libanon bijvoorbeeld, want daar hebben ze mijn broodbak fobie volledig begrepen. Een brood zonder gist dat je in no time van een bruin kleurtje kan voorzien in de pan… That’s how you bake the world a better place!  

Voor 2 personen

Ingrediënten

Voor het platbrood

  • 190g bloem
  • 125ml warm water
  • 1 koffielepel zout
  • Olijfolie

Voor de toppings

  • 4 schelletjes coppa
  • 200g kikkererwten uit een bokaal
  • 1 tl komijn
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl ras el hanout
  • 4 el labneh
  • 1 el vijgenconfituur
  • Verse tijm
  • 2 verse vijgen

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Giet de kikkererwten af, dep droog en meng met de olijfolie, komijn en ras el hanout. Verdeel de kikkererwten over de linkerzijde van een met bakpapier bedekte bakplaat.
  3. Leg de schelletjes coppa langs de andere zijde van de bakplaat open en schuif de plaat gedurende 15 minuten in de oven.
  4. Maak ondertussen het platbrood. Laat hiervoor het zout oplossen in het water.
  5. Doe de bloem in een mengkom en voeg het water beetje bij beetje toe terwijl je het met je handen mengt en tot een bal kneed. Als het deeg aan je handen blijft kleven voeg je nog wat bloem toe.
  6. Doe een beetje olijfolie rondom de deegbal en leg hem in de mengkom. Dek af met een vochtige handdoel en laat 30 minuten (uit de frigo) staan.
  7. Maak twee gelijke stukken van het deeg en rol het uit tot een platte lap.
  8. Verhit een antikleefpan zonder vetstof en bak hierin het brood langs weerzijden bruin.
  9. Besmeer het brood met labneh en vijgenconfituur. Verdeel de kikkererwten over de plaattaart samen met plakken verse vijg.
  10. Verbrokkel de coppa over het platbrood en werk af met tijm, peper en zout. TIP: de liefhebber van zoet kan eventueel nog een klein vleugje honing toevoegen.
  11. Serveer als apero, brunch of lunch.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.