Fietsreis doorheen België en Nederland

Deze zomer besliste ik samen met een vriendin, op vraag van die haar 11 jarige zoon, om samen een reisje doorheen België te maken. Niets bijzonders hoor ik jullie denken…

Correct, maaaaaar we beslisten de trip door eigen land te maken met de fiets ipv met de wagen. Pijnlijke poep, vermoeide ogen, gloeiende billen, een week light packing, no-make-up life… maar allemaal ZO WAARD! Van het begin tot het einde hebben we genoten van de inspanning, de ontspanning, de prachtige plekken waarop we verbleven, het heerlijke eten en drinken en de back to basics.

Het ontbreekt mij aan tijd om een uitgebreid verslag over deze reis te schrijven, maar toch wil ik jullie essentials niet onthouden. Daarom hieronder de namen van onze stops, verblijfplekken en onze topfavorieten om te eten en drinken.

De fietstocht planden we op basis van 3 zaken:

 1. Google maps: over het algemeen betrouwbaar, maar soms stuurt jij je door echte mountainbike routes.
 2. Komoot: zeer goede app om voor te bereiden, voor het navigeren zelf moet je helaas betalen.
 3. Een fietsgps van de zaak waar we onze fietsen huurden: vrij goed, neemt soms omwegen.

De fietsen huurden we in Maastricht bij Dousberg:

We huurden 1 gewone damesfiets, 1 elektrische fiets met een aanhangkar voor de bagage en 2 kinderfietsen. Perfect doenbaar op die manier. De kinderfiets kon ook in de kar voor stukken dat de jongste zoon van Ilse niet meefietste.

De tocht:

 • Maastricht – Luik
 • Luik – Aywaille
 • Aywaille -Marche-en-Famenne
 • Marche en famenne – Durbuy
 • Durbuy – Heers
 • Heers – Maastricht

Maastricht :

 • Verblijf: zeer fijn geslapen in Townhouse hotel. Bij ontvangst een kopje verse soep, heel vriendelijk personeel en leuke sfeer.
 • Lunch of brunch: zeer origineel en lekker lunchen bij De Zondag
 • Brunchen: wij hebben ons buikje rond gegeten met heerlijke brunchgerechten bij Puur van Wyck. Iets minder gezellig, maar kei lekker.

Luik:

 • Verblijf: We sliepen onverwachts in de prachtige Chambre d’Hôtes, La Grange. Heel gezellig en super vriendelijke man. Je krijgt een keuken ter beschikking en kan ter plaatse ontbijt boeken. Het ontbijt is niets speciaals maar helemaal in orde!
 • Eten: vanwege onze late aankomst en vermoeide benen kozen we die avond voor een lasagne van de Aldi, woeps… Niets fancy dus, maar ook dat is genieten na het fietsen!

Aywaille:

 • Verblijf: Le Coin Cocoon, modern appartementje, super service, wel extreem veel straat lawaai ’s nachts. Gezellig dorpje, maar geen daguitstap waard.
 • Eten: wij kozen met 2 kinderen en knorrende magen voor La Traditionelle. Een betere frituur, maar met heerlijke burgers en vriendelijke bediening. Perfect in orde!

Marche-en-Famenne:

 • Verblijf: Hier verbleven we bij Stay Ici, een boomhut in het midden van de natuur. Een echte aanrader voor wie houd van back to nature en basic! Weet op voorhand wel dat er geen restaurants en winkels in de buurt zijn. Ben je met de fiets, voorzie dan eten op de heenweg om ter plekke op te bergen. Kies voor makkelijke dingen die je op een vuurtje kan maken, want ook elektriciteit is er heel beperkt. Maar de accommodatie maakt alle gebrek aan luxe helemaal goed!
 • Eten: deden we dus op basis van eigen aankopen. Wel kan je ontbijt bestellen, wat zeker en vast dik in orde is! Basic, maar voldoende en lekker!

Durbuy:

 • Verblijf: La Petite Ruelle, centrum Durbuy, zeer gezellig, maar minder goede service vonden we persoonlijk bvb. ontbreken van wifi.
 • Koffie met zoet: Désirée van Roger Van Damme is zeker en vast een must om te bezoeken voor lekkere zoetigheden en koffie. Geen probleem om met de kinderen naartoe te gaan, er is een zeer ruime speeltuin voor hen voorzien om te vertoeven.
 • Eten: ’s avonds aten we bij Sept by Juliette een gezellige tapasbar met een hoog summer vibe gehalte. De tapasplank was een absolute aarader en ook voor de kinderen zijn er heel wat kidsproof gerechten op de kaart aanwezig.
 • Voor de rest vind ik Durbuy een ideaal stadje om een daguitstap te maken. Het is er super gezellig vertoeven en je kan van het ene koffiebartje naar het volgende café kuieren door de idyllische straatjes.

Heers:

 • Verblijf: Als afsluiter verbleven we in Hoeve De Brieser in Heers. Een zeer recent geopende hoeve die plaats biedt voor 42 gasten. Een heel fijne plek met lieve mensen, vooral wanneer je met kinderen bent zou ik deze plek aanraden. Er is namelijk een zwembad en een ruim aanbod aan spelen. Ben je enkel met volwassenen, dan denk ik persoonlijk dat er gezelligere plekjes bestaan.
 • Eten: We aten bij Bistro Martenshof, een bistro rechtover de hoeve. Wat op het eerste zicht een eenvoudige maaltijd zou worden bleek een echt feestje te zijn. Aangenaam verrast door het kleurenpallet van mijn salade met kip. Als je bij deze bistro binnenwandelt moet je zeker geen schrik hebben om iets van de kaart te bestellen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.